29.4.2017

Tuulivoimaloiden terveyshaitat pakottavat lepäämään sukulaisiin

Olen eläkkeellä oleva mies. Tuulivoimaloiden aiheuttamat terveysongelmat alkoivat korvavaivoilla: ensin suhinaa, paineen tunnetta, särkyä, voimakasta tinnitusta, niin runsaasti vaakua, että valuu korvista. Nyt kuulo on osittain mennyt ja odotan kuulolaitetta - odotusaika 2 vuotta.

Vähitellen tuli myös silmäoireita, painontunnetta sekä kovaa päänsärkyä takaraivossa, voimattomuutta, jalat menevät alta, epilepsiakohtausten tapaisia kaatumisoireita, hetkellisiä tajuttomuustiloja ja sydämen voimakasta "tykitystä".

Yöuni on pahoin vajaata parisen kuukautta voimaloiden toiminnan alkamisesta - aina, kun tuulee voimaloiden tai niiden vastaiselta suunnalta. Nukkuminen estyy monena yönä peräkkäin, mikä pakottaa evakkoon satojen kilometrien päähän sukulaisiin lepäämään. Siellä olen oireeton, oireet palaavat kotona.

Elämänlaatu on kärsinyt. Pahimpina päivinä (joita on usein) jaksan välttämättömän, joten sosiaaliset kontaktit ovat jääneet lähes olemattomiin. Pahinta on, etten jaksa tavata omia lapsia ja pieniä lastenlapsia niin usein kuin haluaisin.

Vaimon alkavat oireet ovat pahentaneet tilannetta, nyt ei kohta kumpikaan jaksa hoitaa edes välttämättömiä kotiaskareita. Hänellä on korva-silmäoireita ja nukkuminen vaikeutunut. Hän on hereillä useita öitä peräkkäin, saa joskus nukuttua päivällä.

Toimeentulosta, eläkkeestä menee suuria summia lääkärissä käynteihin huonontuneen terveydentilan vuoksi (sydänlääkäri, korvalääkäri, silmälääkäri jne.). Osa lääkäreistä on yksityisiä, koska ainoastaan niille pääsee nopeasti hädän tullen.

Paikkakunnan terveysviranomaiset eivät ota oireitamme vakavasti, koska virallinen kanta on, että tuulivoimamelulla ja oireilulla ei ole yhteyttä tosiinsa. Kunnan päättäjien tiedottaminen on ollut vähäistä ja valheellista, asukkaiden mielipiteitä ei ole lainkaan huomioitu.

Myös lähialueen luonto on kokenut tuhon tuulivoimaloiden myötä. Hankealueen metsä 3500 ha suojelukohteineen on tuhon oma.
Asuntomme on linnuntietä 10-15 km:n etäisyydellä voimaloista.